350 rub
Journal Electromagnetic Waves and Electronic Systems №4 for 2010 г.
Article in number:
Measurement of the multicomponent solution permittivity at two microwave frequencies
Authors:
A.Ya. Kirichenko, N.S. Anikina, V.G. Gerzhykova, G.V. Golubnichaya, O.A. Gorobchenko, T.A. Zhylyakova, О.Т. Nikolov
Abstract:
The measurement of multi-component water solution permittivity was performed on two frequencies of microwave range. When the frequency is varied in this range, the variation of the real part of the permittivity is almost two times higher than the variation of the imaginary one. The selection of two measurement frequencies (whose ratio is equal to four) is justified. The study of multi-component water solution was performed on twelve samples of wines, selected in the 2007 winemaking sea-son at different Ukrainian wineries and investigated in National Institute of Vine and Wine "Мagarach", Ukrainian Academy of Agricultural Science. The possibility to determine wine quality using the parameter (where and are the real parts of the permittivity at two frequencies) is shown. The part feed stock in the wine sample is described in winemaking by naturality index. . The comparison of quality criterion (determined from dielectric constant) with naturality index shows the existence of the correlation between these two parameters with high correlation coefficient 0,92. The considerable deviation of parameter from unity is presumably due to the high density of cations in wine, high value of рН and difference in others physicochemical parameters. The preformed investigation of the permittivity of dry table wines demon-strated the possibility of using the proposed method for establishing the technological rules violation during wine production.
Pages: 46-51
References
  1. Ландау Л.Д., Лившиц Е.М. Электродинамика сплошных сред. М.: Гос. изд-во физматлит. 1959.
  2.  Мериакри В.В., Чигряй Е.Е. Определение содержания спирта и сахара в водных растворах с помощью сантиметровых и миллиметровых волн // Электомагнитные волны и электронные системы. 2004. Т. 8. № 1. С. 55-58.
  3. Демянов  А.А., Семенов М.Г., Тамарин В.А. Измерение комплексной диэлектрической проницаемости сильнопоглощающих жидкостей // Приборы и техника эксперимента. 1974. № 3. С. 132-133.
  4. Мериакри В.В., Никитин И.П., Чигряй Е.Е. Контроль влагосодержания в средах и материалах с помощью миллиметровых волн // Радиотехника. 1996. № 2. С. 98-101.
  5. Жилякова Т.А., Аникина Н.С., Николов О.Т. Диэлектрические свойства белых и красных сухих вин // Труды ИВиВ «Магарач». 2000. Т. ХХХI. С. 63-65.
  6.  Николов О.Т., Жилякова Т.А. измерение комплексной диэлектрической проницаемости жидких диэлектриков с большими потерями // Журнал физической химии. 1991. Т.65. № 5. С. 1417-1420.
  7. Голубничая Г.В., Кириченко А.Я. Метод непосредственного измерения коэффициента преломления жидкостей  в миллиметровом диапазоне волн. // Труды 18-й Междунар. Крымской конф. «СВЧ техника и телекоммуникационные технологии». 2008. Т.2. С. 743 - 744.
  8. Кишковский З.С., Скурихин И.М. Химия вина. М.: Агропромиздат. 1988.
  9. Методы технохимического контроля в виноделии/под. ред. В.Г. Гержиковой. Симферополь: Таврида. 2002.
  10. Аникина Н.С. Разработка системы физико-химических показателей столовых вин для выявления фальсификации путем разбавления водой. (Авторефератдис. - к.т.н). Симферополь: Таврида. 2002.