350 rub
Journal №9 for 2012 г.
Article in number:
Irtuganova Biochemical Structure and Properties of a Substance on a Beebread Basis
Authors:
L.T. Ahmetova, S.Yu. Garmonov, Zh.Zh. Sibgatullin, I.A. Salakhov, I.V. Zevakov, E.A. Irtuganova
Abstract:
Now there is a need for providing the person with highly effective biologically active substances of the natural origin, allowing fully compensate a lack of vital nutrients. In this regard, the purpose of this work have consisted in carrying out standardization of a substance on a basis of beebread, studying of its composition and development of recommendations about optimal daily volume of consumption based on the biochemical properties. The chemical composition of biologically active substance on a beebread basis with using of the elaborated methods for determining of water- and fat-soluble vitamins, standard methods for evaluating of amino acid, lipid, and mineral composition is established. Value of beebread as a potential source of biologically active nutrients is discussed. The possibility to use drugs on its basis as the therapeutic-and-preventive means, allowing to compensate a lack of biologically active compounds in the human organism, is shown.
Pages: 27-31
References
  1. Черевко Ю.А. Пчеловодство. М.: АСТ. 2003.
  2. Мегедь А.Г., Полищук В.П.Пчеловодство. К.: Выща школа. 1990.
  3. Majiene D., Trumbeckaite S., Savickas A., Toleikis A. Influence of propolis water solution on heart mitohondrial function // Journal of Pharmacy and Pharmacology. 2006.  V. 58. №. 5. P. 709-713.
  4. Sahinler N., Kaftanoglu O. Natural product propolis: chemical composition // Nat Prod Res. 2005. V. 19. № 2.  C. 183-188.
  5. Леонавичус Р.Лечение пергой гипохромной анемии // В кн.: Продукты пчеловодства - пища, здоровье, красота. Бухарест: Апимондия. 1982. С. 86-89.
  6. Жуку В. Воздействие прополиса и перги при экспериментальном заражении // В кн.: Продукты пчеловодства - пища, здоровье, красота. Бухарест: Апимондия. 1982. С. 56-60.
  7. Арансон М.В. Питание для спортсменов. М.: Физкультура и спорт. 2001. С. 224.
  8. Ахметова Л.Т., Гармонов С.Ю., Сибгатуллин Ж.Ж., Ахметова Р.Т., Сопин В.Ф., Зеваков И.В. Продукты пчеловодства как биологически активные средства и альтернативные продукты питания // Вестник Казанского технологического университета. 2011. № 15. С. 154-161.
  9. Ахметова Л.Т., Гармонов С.Ю., Сибгатуллин Ж.Ж., Ахметова Р.Т., Сопин В.Ф., Зеваков И.В. Применение акустического воздействия для сушки биологически активных препаратов // Вестник Казанского технологического университета. 2011. № 15. С. 165-169.
  10. Dimova N. RP-HPLC analysis of amino acids with UVdetection // Докл. Болг. АН. 2003. V. 56. №12. P. 75-78.
  11. ГОСТ Р 51637-2000. Методы определения массовой доли микроэлементов.
  12. Myher J.J., Kuksis A. General strategies in chromatographic analysis of lipids // J. of Chromatography B. 1995. V. 671.  P. 3-33.
  13. Государственная фармакопея СССР. Изд. 11-е. Вып. 2. Статистическая обработка результатов химического эксперимента и биологических испытаний. М.: Медицина. 1989.
  14. Ramsley J.K. Food and Nutritional Supplements // Springer. VerlagBerlinHeidelberg. 2001.
  15. Ahuja S., Dong M.W. Handbooh of pharmaceutical analysis by HPLC. Amsterdam: Elsevier scince. 2005.