350 rub
Journal №6 for 2011 г.
Article in number:
Effect of Dietary Fiber on the Assimilation of Certain Trace Elements under Combined Vitamins Deficiency in Rats
Authors:
O.A. Vrzhesinskaya, L.V. Shevyakova, N.N. Makhova, S.N. Zorin, V.M. Kodentsova, V.V. Bessonov
Abstract:
The effect of inclusion of dietary fibers of different origin in the doses corresponding to the maximum allowable level of their intake with food additives in rat diet on microelement assimilation under deep combined deficiency of vitamins has been investigated. The combined deficit of all vitamins was caused by 28-days feeding of Wistar male rats (with an initial body mass 70-80 g) with a semisynthetic diet containing 1/5 part of the level of water- and fat-soluble vitamins in sufficient ration. A deep polyhypovitaminosis has been confirmed by their growth delay, by significantly 2,2 fold reduction of vitamin B1 liver content and some decrease on 18% vitamin B2 liver content, compared with animals treated with adequate diet. Pronounced alimentary vitamin deficiency under adequate content of all minerals in rat diet has been accompanied with a tendency to the increase of iron liver content about 32.7%, but the reduce of copper content 32,0%, and simultaneously had no impact on zinc level. Inclusion of chitosan in rat diet (0.09% of dry feed weight), or wheat bran (0.45%) under combined diet deficiency of vitamins did not affect significantly on the content of iron, copper and zinc in the liver.
Pages: 43-47
References
  1. Роль пищевых волокон в питании человека / под ред. В.А. Тутельяна, А.В. Погожевой, В.Г. Высоцкого. М.: Фонд «Новое тысячелетие». 2008. 325 с.
  2. Химический состав российских продуктов питания / под ред. И.М. Скурихина, В.А. Тутельяна. М.: ДеЛи принт. 2002. 235 с.
  3. Оберлис Д., Харланд Б., Скальный А. Биологическая роль макро- и микроэлементов у человека и животных. СПб.: Наука. 2008. 544 с.
  4. Wu F.C., Tseng R.L., Juang R.S. A review and experimental verification of using chitosan and its derivatives as adsorbents for selected heavy metals // J. Environ. Manage. 2010. V. 91. № 4. P. 798-806.
  5. Коденцова В.М., Вржесинская О.А., Спиричев В.Б. Изменение обеспеченности витаминами взрослого населения Российской Федерации за период 1987-2009 гг. (к 40-летию лаборатории витаминов и минеральных веществ НИИ питания РАМН) // Вопр. питания. 2010. Т. 79. № 3. С. 68-72.
  6. Токсиколого-гигиеническая оценка безопасности наноматериалов Методические указания. МУ 1.2.2520-09. (утв. Роспотребнадзором 05.06.2009)
  7. Руководство по экспериментальному (доклиническому) изучению новых фармакологических веществ / под ред. Р.У. Хабриева. 2 изд., перераб. и доп. М.: ОАО «Издательство «Медицина». 2005. 832 с.
  8. Рекомендуемые уровни потребления пищевых и биологически активных веществ. Методические рекомендации МР 2.3.1.1915-04. М. Госсанэпиднормирование Российской Федерации. 2004. 36 с.
  9. Руководство по методам анализа качества и безопасности пищевых продуктов / под ред. И.М. Скурихина и В.А. Тутельяна. М.: «Брандес-Медицина». 1998. 340 с.
  10. Руководство Р 4.1.1672-03 «Руководство по методам контроля качества и безопасности биологически активных добавок к пище. М.: Федеральный центр Госсанэпиднадзора Минздрава России. 2004. 240 с.
  11. Алексеева И.А., Коденцова В.М., Вржесинская О.А., Бекетова Н.А., Хотимченко С.А. Влияние алиментарной недостаточности железа и рибофлавина на метаболизм витаминов В2, В6 и РР // Тез. Респ. науч. конф. «Питание и здоровье»: Материалы. Таллинн. 1991. Т. 1. Ч. 1. С. 13-15.
  12. Kondo H., Osada A. Influence of dietary fiber on the bioavailability of zinc in rats // Biomed. Environ. Sci. 1996. V. 9. № 2-3. P. 204-208.