350 rub
Journal №2 for 2011 г.
Article in number:
Preparation protein, fat and carbohydrate products of fermentative hydrolysis from waste products of the food and microbiological industry
Authors:
A.A. Krasnoshtanova
Abstract:
At present the secondary raw materials of food concern to the most perspective sources of raw materials. Examples of such raw materials are: a brewing waste-waste of brewing industry, fat-containing waste products and keratin-containing raw material of meat-processing industry, and also bakery yeast biomass - waste of distilleries. Optimum conditions of hydrolysis of keratin and yeast protein protosubtilin G3х and bovine pancreatic peptidases, a brewing waste with celloviridine G3х are adjusted. The way of intensification of increasing enzymatic processes above-stated is developed by introduction of alkyloxybenzols (АОB), stabilizers of enzymes, into the medium of hydrolysis. Kinetic models of enzymatic processes researched with participation of АОB are developed and optimum conditions of conducting hydrolysis are adjusted on their basis. It is established, that introduction of АОB into the medium of enzymatic hydrolysis allows lowering norm of the charge of enzymatic agents up to 2 - 9 times and carrying out enzymatic hydrolysis at the temperatures increased; it can reduce some risk of development of extraneous microflora in the medium of enzymatic hydrolysis.
Pages: 7-15
References
  1. Крылов И.А, Красноштанова А.А, Рукинова Т.А. Интенсификация ферментативных процессов переработки отходов пивоваренной и мясоперерабатывающей промышленности с использованием ауторегуляторных факторов d микроорганизмов // Тез. докл. V Межд. конгресса «Окружающая среда для нас и будущих поколений: экология, бизнес, экологическое образование». Самара-Астрахань-Самара. Сентябрь 2000 г. С. 74.
  2. Красноштанова А.А., Рукинова Т.А., Кашкина Е.А., Баурина М.М., Крылов И.А., Эль-Регистан Г.И. Интенсификация ферментативных процессов гидролиза биополимеров // Хранение и переработка сельско-хозяйственного сырья. 2000. № 6. С. 5960.
  3. Патент № 2808824128-13 (СССР) / М.И. Горяев, Л.Н. Быкова. Способ получения пептона из кератинсодержащего сырья.
  4. Капрельянц А.С., Скрыпин В.И., Эль-Регистан Г.И., Островский Д.Н., Дуда В.И. Изменение структурного состояния мембран А. lysodecticus под влиянием препаратов ауторегуляторных факторов d1 // Прикл. биохимия и микробиология. 1985. Т. 21. № 31. С. 378-381.
  5. Эль-Регистан Г.И., Дуда В.И., Капрельянц А.С., Козлова А.Н., Вавер В.А., Хохлова Ю.Н., Хохлова Ю.Н., Пронин С.В., Дужа М.В. Регуляция роста и развития микроорганизмов спцифическими аутогенными факторами // Регуляция биохимических процессов у микроорганизмов. Пущино ОНТИ НЦПИ АН СССР. 1979. С. 280 - 290.
  6. Эль-Регистан Г.И., Карпекина Т.А., Степаненко И.Ю., Крылова Е.И., Шаненко Е.Ф., Крылов И.А., Красноштанова А.А., Баурина М.М., Будран Ж. Стабилизация индивидуальных ферментов и ферментных систем алкилоксибензолами / 1-ый Межд. Конгр. «Биотехнология - состояние и перспективы развития». Москва. 2002. С. 195-196.
  7. Мартиросова Е.И., Карпекина Т.А., Эль-Регистан Г.И. Модификация ферментов естественными химическими шаперонами микроорганизмов // Микробиология. 2004. Т. 73. №5. С. 708 - 715.
  8. Мартиросова Е.И., Николаев Ю.А., Шаненко Е.Ф., Крупянский Ю.Ф., Лойко Н.Г., Эль-Регистан Г.И. Использование алкилоксибензолов для повышения активности и стабильности ферментов // Химическая технология. 2007. №6. С. 250 - 256.
  9. Соболева А.В., Красноштанова А.А., Крылов И.А. Количественные закономерности процесса растворения природных кератинов // Химическая технология. 2004. №10. С. 6-10.
  10. Практикум по биохимии / под ред. С.Е. Северина и Т.А.Соловьевой. М.: Изд-во Московского Университета. 1989. 430 с.
  11. Полыгалина Г.В., Чередниченко В.С., Римарева Л.С. Определение активности ферментов. Справочник. М: Дели-Принт. 2003. 375 с.
  12. В кн. Лебедева Н.Н., Манакова М.Н., Швеца В.Ф. Теория технологических процессов основного органического и нефтехимического синтеза. М.: Химия. 1975. С. 258 - 263.