350 rub
Journal №9 for 2010 г.
Article in number:
About the standardization frozen bilberry
Authors:
E. N. Zhukovich, M. Yu. Semenova, L. A. Sharikova, T. F. Pribytkova
Abstract:
The authors developed methods of quantitative and qualitative analyses of fresh frozen bilberry. The content of anthocyans in Russia European bilberry has been established to be 2,5-6 %, the middle content has been established to be near 3,5 % in absolute dry plant material. The hydrolyze and following TLC of concentrated extracts of bilberry, drugs "Myrticam", "Myrtilene Forte" and "Striks" with pure delfinidin chloride, cyanidin chloride, malvidin chloride shown that all objects were indenting in qualitative aspect. The sum of aglicons each other of them is delfinidin chloride, cyanidin chloride, malvidin chloride. The suggested methods may be use for study plant containing anthocyans.
Pages: 48-51
References
  1. Кьосев П.А. Полный справочник лекарственных растений. М.: Эксмо. 2002. С. 903 - 904.
  2. Муравьева Д.А., Самылина И.А., Яковлев Г.П. Фармакогнозия. М.: Медицина. 2007. С. 595.
  3. Марголис М.Г. Лекарственные растения в офтальмологии // Вестник офтальмологии. 1976. № 2. С. 81.
  4. Гаэтан Жейл Экстракт черник и зрение // Бюллетень научной и технической информации. ТАСС. 1964. № 73. С. 962.
  5. Танчев С.С. Антоцианы в плодах и овощах. М.: Пищевая промышленность. 1980.
  6. Руководство по методам контроля качества и безопасности биологически активных добавок к пище. Минздрав РФ. М. 2004. С. 108 - 109.
  7. Круглов Д.С., Ильиных А.В., Шилова И.В. Определение антоцианов в плодах черники и голубики методом рН дифференциальной спектрофотометрии / Сб. научных трудов «Разработка, исследование и маркетинг новой фармацевтической продукции». Пятигорск. Вып. 65. 2008. С. 282 - 284.
  8. Машковский М.Д. Лекарственные средства. 14-е изд. М.: Новая волна.
  9. Регистр лекарственных средств. М.: ООО «РЛС-2005».
  10. НД 42-6371-96 «Миртилене Форте».
  11. Жукович Е.Н., Семенова М.Ю., Шарикова Л.А., Прибыткова Т.Ф. Стандартизация черники плодов свежемороженых / Сб. научных трудов «Разработка, исследование и маркетинг новой фармацевтической продукции». Пятигорск. Вып. 65. 2010. С. 62.