350 rub
Journal №12 for 2010 г.
Article in number:
Comparative analysis of the total antioxidant content and their activity level in saps of succulent plants measured by ammetric and voltammetric methods
Authors:
V.M. Misin, N.N. Sazhina, V.V. Vandishev, A.S. Khomik
Abstract:
The total content of antioxidants and their activity are measured by ammetric and voltammetric methods in saps of some succulent plants like: Callisia fragrans (Lindl.) Woodson, Rhoeo spathacea (Swartz) Stearn, Dichorisandra fragrans (thyrsiflora Mikan), Kalanchoё blossfeldiana Poellnitz, Kalanchoё pinnatum tomentosa Baker and Kalanchoё daigremontiana Hamet et Perrier. Values of the total content of antioxidants varies in the range of 64...461 g/l (quercetin as a substance for comparison), and values of kinetic criterion K varies in the range of 0.52...4.12 micromole/l×min. The correlation coefficient for the values measured by these two methods is high and has the value of 0.96.
Pages: 3-8
References
  1. Исследования синтетических и природных антиоксидантов in vitro и in vivo / под ред. Е.Б. Бурлаковой. М.: Наука. 1992. С. 109.
  2. Владимиров Ю. А., Арчаков А. И. Перекисное окисление липидов в биологических мембранах // М.: Наука. 1972. С. 252.
  3. Blois M. S. // Nature. 1958. V. 181. P. 1199-1200.
  4. Бурлакова Е. Б., Алексенко Ф. В., Молочкина Е. М. Биоантиоксиданты в лучевом поражении и злокачественном росте. М.: Наука. 1975. С. 214.
  5. Roginsky V., et al. // Food Chemistry. 2005. V. 92. P. 235-254.
  6. Яшин А.Я. // Российский химический журнал. 2008. Т. LII. №2. С. 130-135.
  7. Яшин А.Я., Яшин Я.И, Черноусова Н.И., Пахомов В.П. // Пиво и напитки. 2004. №6. С. 44-46.
  8. Peyrat - Maillard M.N, Bonnely S., Berset C. // Talanta. 2000. V. 51. P. 709-716.
  9. Van Acker S.A.B.E, van den Berg D.J., Tromp M., Gliffioen D.H., van Bennekom W., Bast A. // Free Radic. Biol. Med. 1996. V. 20 (3). P. 331-336.
  10. Korotkova E.I., Karbainov Y.A., Avramchik O.A. // Anal. and Bioanal. Chem. 2003. V. 375. № 1-3. P. 465-468.
  11. Оленников Д.Н., Зилфикаров И.Н., Торопова А.А., Ибрагимов Т.А. // Химия растительного сырья. 2008. № 4. С. 95-100.
  12. Черненко Т.В., Ульченко Н.Т., Глушенкова А.И. Реджепов Д. // Химия природных соединений. 2007. № 3. С. 212-213.