350 rub
Journal №1 for 2013 г.
Article in number:
Quantification of α-acids in the raw material of humulus lupulus by conductometry
Keywords:
foliage
collective fruit and granules of Humulus lupulus
α
? acids amount
conductometry
Authors:
G.M. Latypova, G.V. Ayupova, V.A. Katayv, V.K. Gumerova, S.F. Shafikova, D.F. Galimova, E.D. Batyrova
Abstract:
The amount of α-acids in the collective fruit, foliage and granules in the samples of cultivated and wild varieties of Humulus lupulus has been quantified. The results of the undertaken study have shown that no α-acids has been found in the foliage of the cultivated and wild varieties of Humulus lupulus. In the collective fruit of the cultivated variety of Humulus lupulus such as «Mikhailovskiy», «Sumer» and «Podvyazniy» which are grown by JSC Agrocompany «Resursy» (the city of Cheboksary) the amount of α ? acids was found to be
5.1 - 7 % and in the collective fruit of the wild variety of Bashkortostan flora the amount of α-acids was 1.7 - 3.6 %. Therefore, wild species of Humulus lupulus containing more than 3.5 % can be recommended for the use in medical practice and food industry.
Pages: 4-8
References
- Годованный А.А.Хмель и его использование. Киев. 1990. С. 335.
- ГОСТ «Хмель-сырец и хмель прессованный» технические условия и методы испытаний ГОСТ 21946-76 - ГОСТ 21948-76. 23 с.
- Зузук Б.М., Куцик Р.В. Хмель вьющийся (син. Хмель обыкновенный) (Humulus lupulus L. (Аналитический обзор) // Провизор. 2004. № 15. С. 36-41.
- Латыпова Г.М., Шафикова С.Ф., Галимова Д.Ф. Сравнителный анализ качественного состава полифенольных соединений листьев и соплодий хмеля обыкновенного // Традиционная медицина. 2011. № 5 (28). С. 243-248.
- Растительные ресурсы СССР: Цветковые растения, их химический состав, использование; семейство Rutaceae-Eleagnaceae. Л. 1988. 357 с.
- ФСП ЛСР-001907/08 от 18.03.08 «Хмель экстракт сухой» ООО «Хармс»-Россия.
- Шмидт Л.Г. Горькие вещества хмеля и методы их анализа. М. 1964. 64 с.