350 rub
Journal №2 for 2012 г.
Article in number:
Amino Acid Composition of the Juice from the Burdock (Arctium Lappa l.) Leaves
Authors:
K.Yu. Kalinichenko, Ya.F. Kopytko, T.A. Sokolskaya, E.A. Timochina
Abstract:
Studied quantitative and qualitative composition of free and bound amino acids juice obtained from fresh leaves of burdock (Arctium lappa L.), Asteraceae. The analysis was performed by HPLC with ninhydrin post column derivatisation and VIS detection on the amino acid analyzer «Biotronik LC-2000» (Germany) equipped with analytical column (size 0,622 cm) filled with cation exchange resin «Durrum DC  4A». In the juice of burdock identified 15 amino acids. In significant quantities found asparaginic acid (10.26 and 20.9 mg before and after hydrolysis respectively), proline (9.12 and 13.3 mg), leucine (8.36 and 15.2), and alanine and lysine , the contents of the latter after acid hydrolysis is increased by more than five times and reached 30.4 mg. Glycine, histidine and arginine were found in relatively small quantities. Half-cystine and methionine in the juice of burdock are not found. The amount of free amino acids in the samples of juice are 71.25 mg, bound amino acids  177.08 mg. Values of amino acid content before and after hydrolysis differ by almost 2.5 times, indicating that the amino acid in the juice of burdock contained mainly in bound form, in the form of peptides. Thus, it was found that the juice of burdock contains a large number of amino acids that can cause its pharmacological effect.
Pages: 15-19
References
  1. Растительные ресурсы СССР: Цветковые растения, их химический состав, использование. Семейство Asteraceae. СПб.: Наука, 1993. 352 с.
  2. Соколов С.Я., Замотаев И.И. Справочник по лекарственным растениям. М.: Медицина. 1988. 464 с.
  3. Sarić-Kundalić B., Dobeš C., Klatte-Asselmeyer V., Saukel J. Ethnobotanical study on medicinal use of wild and cultivated plants in middle, south and west Bosnia and Herzegovina // J. Ethnopharmacol. 2010. V. 131. № 1. P. 33-55.
  4. Макарова Д.Л., Величко В.В., Ким Н.Е., Хинина М.Г., Хинина М.А. Фитохимическое исследование растений флоры Сибири // Фармация. 2008. № 3. С. 19-22.
  5. Nam C., Kim S., Sim Y., Chang I. Anti-acne effects of Oriental herb extracts: a novel screening method to select anti-acne agents // Skin Pharmacol. Appl. Skin Physiol. 2003. V. 16. № 2. P.84-90.
  6. Асеева Т.А., Базарон Э.Г., Резникова О.И., Цибенов Х.Ц. Новые данные о лекарственных растениях индо-тибетской медицины и их лечебных свойствах // Изучение препаратов растительного и синтетического происхождения. Томск. 1978. С. 81-82.
  7. Федосеева Л.М., Биндюк М.А., Полежаева С.А. Листья лопуха большого дополнительный источник биологически активных соединений с противовоспалительной активностью // Фундаментальные медико-биологические науки и практическое здравоохранение. Сб. науч. трудов 1-й Междунар. телеконф. Томск, 26 января - 19 февраля, 2010. Томск: СибГМУ. 2010. С. 125.
  8. Holetz F.B., Pessini G.L., Sanches N.R., Cortez D.A., Nakamura C.V., Filho B.P. Screening of some plants used in the Brazilian folk medicine for the treatment of infectious diseases // Mem. Inst. Oswaldo Cruz. 2002. V. 97. № 7. P. 1027-1031.
  9. Alves T.M.A., Silva A.F., Brandão M., Grandi T.S.M., Smânia E.F., Smânia Jr. A., Zani C.L. Biological screening of Brazilian medicinal plants // Mem. Inst. Oswaldo Cruz. 2000. V. 95. P. 367-373.
  10. Юрова В.А., Федосеева Л.М., Кнауб Н.Н. Антимикробные свойства настоя, сухого экстракта и сока из листьев Arctium lappa L. // Юбилейный сборник науч. трудов: Фармацевтическому факультету АГМУ 30 лет / ред. Я.Ф. Зверев, В.В. Лампатов. Барнаул: «Параграф». 2005. С. 182-187.
  11. Керашева С.И., Шершнева O.K., Турецкова В.Ф. Антибактериальные свойства стабилизированного сока лопуха большого // Лекарственные растения Алтайского края. Томск. 1986. С. 36-39.
  12. Basaran A.A., Yu T.W., Plewa M.J., Anderson D. An investigation of some Turkish herbal medicines in Salmonella typhimurium and in the COMET assay in human lymphocytes // Teratog. Carcinog. Mutagen. 1996. V. 16. № 2. P. 125-138.
  13. Дудко В.В., Хоружая Т.Г., Пашинский В.Г., Поветьева Т.Н., Новожеева Т.П. Стандартизация сухого экстракта с противовоспалительными и анальгетическими свойствами из листьев Arctium tomentosum // Бюллетень сибирской медицины. 2006. Т. 5. № 3. С. 9-13.
  14. Fujihara, S., Kasuga, A., Aoyagi, Y. Nitrogen-to-protein conversion factors for common vegetables in Jpn. // J. Food. Sci. 2001. V. 66. P. 412-415.
  15. Дроздова И.Л. Аминокислотный и минеральный состав листьев лопуха // Фармация. 2004. № 3. С. 18-19.
  16. Боев Р.С. Вещество с цитостатической и апоптозининдуцирующей активностью из корней лопуха // Химия в интересах устойчивого развития. 2005. № 13. C. 119-122.
  17. Боев Р.С., Буркова Г.А., Терентьева Г.А. Новое вещество из корней лопуха // Новые достижения в химии и химической технологии растительного сырья : материалы II Всерос.конф. 21-22 апреля 2005 г. / под ред. Н.Г. Базарновой, В.И. Маркина. Барнаул: Изд-во Алт. ун-та. 2005. Книга I. С. 311-316.