350 rub
Journal №12 for 2012 г.
Article in number:
Investigation of the chemical composition and some biological activities of the 70 % alcohol extract of the Cerasus vulgaris Mill. shoots
Authors:
E.T. Oganesian, O.A.Andreeva, A.A.Volkova, S.A.Kuleshova, N.V. Postnikova
Abstract:
The 70 % alcohol-water extract of one - and biannual Cerasus vulgaris Mill. shoots has been established to contain a number of compounds of the phenolic nature by the chromato-mass-spectrometry method. Fourteen substances have been identified and shown to relate to the groups of flavonoids, hydroxicinnamic acids, coumarins, anthraquinones. Biological tests of the dry extract prepared by the 70 % alcohol extraction as well have been shown it to exhibit the stimulating effect on the motility of the gastro-intestinal tract and to possess some antimicrobial activity. Minimum inhibitory dose has been stated to be 2000 - 2500 mkg/ml in relation to staphylococci to fluctuate from 2000 to 20000 mkg/ml in relation to various kinds of the enterobacteria and to be 1000 - 2000 mkg/ml in relation to bacilli.
Pages: 16-21
References
  1. Алтымышев А.А. Природные целебные средства. М.: Профиздат. 1991. 272 с.
  2. Юшев А.А. Вишня. СПб.: Агропромиздат. 2001. 206 с.
  3. Разживин Р.В., Решетняк В.Ю., Кузьменко А.Н., Нестерова О.В., Попков В.А. Применение хромато-масс-спектометрии для изучения компонентного состава фармакопейных видов лекарственного растительного сырья // Вестн. Моск. ун-та. Сер. 2. Химия. 2009. Т. 50. № 1.
    С. 67 - 70.
  4. Заикин В.Г., Микая А.И. Химические методы в масс-спектрометрии органических соединений. М.: Наука. 1987. 200 с.
  5. Крылова С.Г., Зуева Е.П., Разина Т.Г., Амосова Е.Н. Фармакология желудочно-кишечного тракта // Экспериментальная и клиническая фармакология. 2007. № 1.
    С. 30-33.
  6. Воробьёв А.А., Кривошеин Ю.С., Широбоков В.П. Медицинская и санитарная микробиология: учеб. пособие для студ. высш. мед. учеб. заведений. Изд. 3-е.М.: Акдемия. 2008. С.43.