350 rub
Journal №8 for 2011 г.
Article in number:
HPLC as a method of the standardization of drugs and preparations of schizandra chinensis
Authors:
F.Sh. Satdarova, V.A. Kurkin, V.B. Braslavsky
Abstract:
There were studied the perspectives of the using of high performance liquid chromatography (HPLC) for the standardization of fruits and seeds of Schizandra chinensis (Turcz.) Baill. and preparations on their base. On the basis of the study of chemical composition of the fruits and seeds of Schizandra chinensis there were developed the methodological approaches to the standardization of drugs and preparations of this plant. There was established that in examples of the fruits and seeds of Schizandra chinensis the γ-schizandrin and schizandrin are two dominating lignans. There were studied the spectral and chromatographic characteristics of γ-schizandrin and schizandrin, isolated from the fruits and seeds of Schizandra chinensis. There was substantiated the expediency of the using in the methodics of analysis of the state standard samples of γ-schizandrin. There was carried out the method of HPLC-analysis of them on the chromatograph «Milichrom-5» (Russia) in the isocratic regime (stationary phase ? «Diasorb C18», mobile phase - mixture of acetonitrile and water in relationship 75:25, flow rate - 0,1 ml/min) with the detection of lignans by means of the analytical wavelength at λmax 254 and 280 nm. It was established, that the content of two dominating lignans in fruits is varied from 1,17 % to 1,27 %, in seeds - from 2,74 % to 2,86 %, in the tincture of fruits - from 0,37 % to 0,39 %, in the tincture of seeds - from 0,34 to 0,91 % (calculated on γ-schizandrin). The relative degrees of the determination of the content of two dominating lignans in developed methodics with confidence probability 0,95 are no more than ±2,20 % (in the fruits of Schizandra chinensis), ±1,53 % (in the seeds of Schizandra chinensis), ±4,55 % (in the tincture of Schizandra chinensis fruits and ±4,35 % (in the tincture of Schizandra chinensis seeds).
Pages: 17-25
References
  1. Куркин В.А. Фармакогнозия. Учебник. 2-е изд. переработанное и дополненное. Самара: ООО «Офорт». ГОУ ВПО «СамГМУ». 2007. С. 1239.
  2. Ikeya Y., Taguchi H., Yosioka I. The constituents of Schizandra chinensis Baill. X. The structures of γ-Schizandrin and Four New Lignans, (?) Gomisins L1 and L2 (±)-Gomisin M1 and (+) Gomisin M2 // Chem. Pharm. Bull. 1982. № 30(6). Р. 132-139.
  3. Liu G.T. Pharmacological actions and clinical use of fructus Schizandrae // Chin. Med. J. 1989. V. 102(10). P. 740-749.
  4. Maeda S., Sudo K., Miyamoto Y., Aburada M., Ikeya Y., Taguchi H., Yoshioka I., Harada M. Pharmacological studies on Schizandra fruit. I. General pharmacological effects of gomisin A and schizandrin // Yakugaku Zasshi. 1981. V. 101(11). P. 1030-1041.
  5. Государственная фармакопея СССР. 10-е изд. М.: Медицина. 1968. С. 1078.
  6. Государственная фармакопея СССР. 11-е изд. Выпуск 1. М.: Медицина. Т. 2. 1989. С. 399.
  7. ФС 42-1822-90. Настойка семян лимонника / Гос. инспекция по контролю качеством лекарств. средств и изделий мед. техники. Фармакопейный комитет. М.: 1990. С. 5.
  8. Жукович Е.Н., Бокарева С.Ю., Шарикова Л.А., Прибыткова Т.Ф., Семенова М.Ю., Коровина Л.М. К исследованию биологически активных лигнанов настойки и семян лимонника китайского // Химико-фармацевтический журнал. 2007. V. 41(2). P. 35-37.
  9. Супрунов Н.И. Исследование природных лигнанов как перспективных лекарственных средств, Автореф. дис. - докт. фарм. наук. Москва 1981. С. 37.
  10. Супрунов Н.И., Ветлугина И.В. Идентификация и изучение распределения лигнанов в плодах лимонника китайского [Schizandra chinensis (Turcz.) Baill.] // Фармация. 1972. № 3. С. 34-37.
  11. Супрунов Н.И., Самойленко Л.И. Стандартизация препаратов лимонника китайского // Фармация. 1975. № 2. Р. 35-37.
  12. Супрунов Н.И., Самойленко Л.И. Фотоколориметрическое определение лигнанов лимонника китайского // Фармация. 1973. № 6. С. 59-62.
  13. Арзамасцев А.П., Садчикова Н.П., Харитонов Ю.Я. Валидация аналитических методов // Фармация. 2006. № 54 (4). С. 8-12.
  14. Сатдарова Ф.Ш., Куркин В.А. Разработка государственного стандартного образца γ-схизандрина из семян лимонника китайского // Материалы III Всеросс. конф. «Новые достижения в химии и химической технологии растительного сырья». Барнаул. 2007. С. 278-281.