350 rub
Journal №5 for 2011 г.
Article in number:
Study of Amino Acid Composition of Stellaria Media L
Authors:
D.M. Popov, A.V. Naumov
Abstract:
Stellaria media L. or stitchwort is widely used in ethnic medicine of Northern folks. However chemical composition of this plant is not well known. Objective of the study was to investigate qualitative composition and quantitative content of amino acids in Stellaria media. The object of the study was herb of Stellaria media collected in summer time during flowering and dried in open air in shaded place. Extract of Stellaria media herb was prepared with 70 % ethanol in proportion 1 g in 20 ml. Certain amount of the extract was evaporated to dry. Dry residue was dissolved in 0,1 М hydrochloric acid and hydrolyzed at heating for 15 minutes at temperature 60 оС. Analysis of amino acids in hydrolizate was conducted on amino acid Hitachi analyzer on steel column 0,4х15 sm packed with cation-exchange resin 2619. Citrate buffer was fed with the speed 32 ml/h and ninhydrin reagent  with the speed 20 ml/h. Primary amines produce purple coloring measured at wave length 570 nm, secondary amines (proline and oxyproline) form a compound with yellow coloring measured at wave length 440 nm. In the herb of Stellaria media 20 amino acids are found. Prevailing amino acids are glutaminic, asparaginic acids, proline, oxylysine, valine, glycine, serine, leucine, alanine.
Pages: 46-49
References
  1. Западнюк В.И., Купраш Л.П., Зника М.У. и др. Аминокислоты в медицине. Киев. 1982. С. 58 - 151.
  2. Кретович В.Л. Биохимия растений. М.: Высш. шк. 1980. 445 с.
  3. Morita K., Hara M., Kada T. Staties on natural dismutagena: Screening for vegetable and fruit factors active in inactivation of mutagenic pyrolysis products from amino acids // Arg. And Biol. Chem. 1978. V. 42. № 6. P. 1235-1238.
  4. Ripa A. Brivo aminoskabju um olbaltumvielu saturs vilkabelu sugu augos un to nozime sistematika // Tautsaimniciba derigo audu agrotehnika un biokimija. Riga. 1981. L. 109-124.
  5. Бранги Т.А. К вопросу о механизмах, усиливающих влияние аминокислот на сократительную способность миокарда // Вопросы фармакологической регуляции деятельности сердца. М. 1969. С. 84-85.
  6. Иванов В.Д., Комиссаренко Н.Ф., Ладыгина Е.Я. Аминокислотный состав различных органов калины обыкновенной Viburnum opulus L. // Фармация. 1985. № 5. С. 8 - 10.
  7. Киселева Т.Л., Самылина И.А., Баратова Л.А. и др. Состав свободных аминокислот различных органов Сrataegus laevigantus (Poir). DC // Растительные ресурсы. 1989. Т. 25. Вып.1. С. 92-95.
  8. Наумова О.А., Попов Д.М. Определение аминокислот в плодах бархата амурского // В сб.: Современные вопросы теории и практики лекарствоведения. Ярославль. 2007. С. 251-253.
  9. Белоусов М.В., Жаворонкова М.Е. Аминокислоты листьев некоторых видов рода рододендрон. Ярославль. 2007. С. 54 - 56.
  10. Попова Т.С., Потанина О.Г. Исследование аминокислотного состава почек черной смородины // В. сб.: Изыскание и создание природных лекарственных средств. Ярославль. 2009. С. 239-241.
  11. Мазулин А.В., Самойловская Г.П., Гречаная Е.В. Аминокислотный состав растений видов рода Achillea L. флоры Юго-Востока Украины. Ярославль. 2009. С. 2000-2003.