350 rub
Journal №5 for 2011 г.
Article in number:
Development of methods through standardization of the quantitative determination of the amount of flavonoids in raspberry leaf and dry leaf extract of raspberry
Authors:
E.V. Kaznacheyeva, V.N. Davydova, T.А. Sokol-skаyа, I.A. Samylina
Abstract:
Biological activity of the raspberry leaves is stipulated largely by the presence of phenolic compounds. On the base of the analysis of experimental data it was found that the dry extracts of leaves of raspberry (Rubus idaeus L.) contain about 67% of phenolic compounds, while 60-65 % of phenolic compounds are flavonoids. The total quantity of flavonoids was determined spectrophotometrically. The total content of flavonoids with respect to the rhutin estimation as the standard leaves should be not less than 1.8 %, in a dry extract of 7.47 %.
Pages: 4-6
References
  1. Журба О.В., Дмитриев М.Я. Лекарственные, ядовитые и вредные растения. М.: Колос С. 2008. 512 с.
  2. Мазнев Н.И. Лекарственные растения: 15000 наименований лекарственных растений, сборов и рецептов. Описание, свойства, применение, противопоказания. М.: ООО ИКТЦ «ЛАДА», ООО ИД «РИПОЛ классик», ООО Издательство «Дом XXIвек». 2006. 1056 с.
  3. Ильин В.С. Земляника, малина, ежевика. Челябинск: Юж.-Урал. кн. изд-во. 2007. 344 с.
  4. Пастушенков Л.В., Пастушенков А.Л., Пастушенков В.Л. Лекарственные растения: Использование в народной медицине и быту. Методическое пособие. СПб.: ДЕАН. 1998. 384 с.
  5. Георгиевский В.П., Комисаренко Н.Ф., Дмитрук С.Е. Биологически активные вещества лекарственных растений. Новосибирск: Наука. 1990. С. 334.
  6. Казначеева Е.В., Савина А.А. и др. Изучение химического состава сухого экстракта листа малины // Материалы докладов VII Междунар. симпозиума по фенольным соединениям: фундаментальные и прикладные аспекты. Москва: Институт физиологии растений им. К.А. Тимирязева РАН. 2009. С. 324.
  7. Алесковский В.Б., Бардин В.В., Булатов М.И. Физико-химические методы анализа. Практическое руководство. Л.: Химия. 1998. С. 376.