350 rub
Journal №2 for 2011 г.
Article in number:
The degree of release of silymarin in the in vitro experiment from various substances of Silybum marianum fruits
Keywords:
Silybum marianum (L.) Gaertn.
fruits
dry extract
silymarin
flavolignans
silybin
hepatoprotectors
dialysis
bioavailability
Authors:
V.A. Bykov, V.A. Kurkin, V.M. Ryzhov, P.G. Mizina, E.V. Avdeeva
Abstract:
Milk thistle - Silybum marianum (L.) Gaertn. is a known and widely studied plant. On the basis of the highly purified dry extract of fruits in the pharmaceutical market of the Russian Federation various preparations were presented: the extract of fruits, Silymar, Legalon, Carsil, Silybor, the component composition of which are the total flavolignans: silybin, silydianin and silychristin (silymarin). The purpose of the our work was comparative study features of liberation of the total flavolignans from substances of fruits of Silybum marianum. In the experiment as the liquids, which imitate the biological media of organism, were used the solution of hydrochloric acid with the value pH 4,5, phosphate buffer (pH 7,5). As the control medium used water purified (pH 7,0). With the using of the equilibrium method of the dialysis and spectrophotometry (analytical wave-length at 289 nm) there was shown, that the diffusion of flavolignans from the substances of the milk thistle fruits increases both in the acid and in the alkaline medium in comparison with the neutral medium. The concentration of flavolignans in the dialysis liquid of the native extract of the milk thistle of fruits is significantly higher than from the substances of «Carsil», «Silimar». The greatest output of flavolignans (99,81%) from the native extract of the milk thistle fruits occurs in the alkaline medium.
The received results have shown, that the creation of the hepatoprotective preparations on the basis of native extract of Silybum marianum fruits with greater bioavailability is rational.
Pages: 15-18
References
- Бергельсон Л.Д. Мембраны, молекулы, клетки. М.: Наука. 1982. С. 182.
- Государственный реестр лекарственных средств. Т. 1. Официальное издание. М.: ООО «Информационно-издательское агентство «Ремедиум». 2008. С. 1398.
- Скакун Н.П. // Фармация. 1987. № 36(6). С. 13-17.
- Куркин В.А., Рыжов В.М. Материалы XI Всероссийского конгресса «Экология и здоровье человека». Самара. 2006. С. 157-158.
- Куркин В.А. Расторопша пятнистая источник лекарственных средств (обзор) // Химико-фармацевтический журнал. 2003. № 37(4). С. 27-41.
- Куркин В.А. Фармакогнозия: учебник для фармацевтических вузов, 2-е изд. перераб. и доп. Самара: ООО «Офорт», ГОУ ВПО «СамГМУ». 2007. С. 1239.
- Куркин В.А., Рыжов В.М., Бирюкова О.В., Мельникова Н.Б., Селехов В.В. Взаимодействие флаванонолов плодов расторопши пятнистой с ленгмюровскими слоями лецитина и бислоями липосом // Химико-фармацевтический журнал. 2009. № 43(2). С. 33-42.
- Луценко С.В., Фельдман Н.Б., Луценко Е.В., Быков В.А. Растительные флаволигнаны. Биологическая активность и терапевтический потенциал. М. 2006. С. 236.
- Муравьев И.А. Технология лекарств: в 2 т. Т. 1. М.: Медицина. 1980. С. 174.
- Рыжов В.М., Куркин В.А., Авдеева Е.В., Лужнов Н.Д. Перспективы использования ВЭЖХ для стандартизации гепатопротекторного средства «Силимар» // Вопросы биологической, медицинской и фармацевтической химии. 2010. № 7. С. 26-29.
- Тюкавкина Н.А. Биофлавоноиды. Химия, пища, лекарства, здоровье: Актовая речь. М. 2002. С. 56.
- Фастнах Ш. Расторопша - цветок Марии. Защитница печени // Аптечное дело. 2002. № 1. С 7-9.